Letöltés PDF formátumban.

1 A Hungaroforma webáruház termék értékelésekkel és azok tartalmi követelményeivel kapcsolatos moderációs alapelvei és szabályzata.

1.1 Bevezető.

A Hungaroforma webáruház termék értékelési lehetőséget biztosít a vásárlói számára a webáruház termékeinek lapjain, a webáruház erre szolgáló moduljának segítségével. A szabályzatban moderátorként és webáruházi adminisztrátorként nevezett munkatárs azonos a webáruház mindenkori adatkezelőjével. Az adatkezeléssel kapcsolatosan minden további információ megtalálható webáruházunk adatvédelmi szabályzatában.

Az alábbiakban összefoglaljuk az értékelésekkel és hozzászólásokkal (a továbbiakban e kettőt fogalmilag összevonva: értékelések) kapcsolatos moderációs alapelveinket és az ezekkel kapcsolatos szabályokat.

1.2 Általános tudnivalók.

 • A Hungaroforma webáruházban a termék értékelések moderálása megjelenés előtti, tehát egy adott értékelés a webáruházban csak úgy jelenhet meg, hogy azt a webáruház adminisztrátora átolvasta, tartalmát e szabályzat értelmében nem találta kifogásolhatónak.
 • A bevezetőben említett termék oldalakon az értékelések minden esetben a vásárlók magánvéleményét tükrözik. Webáruházunk álláspontját egy-egy értékeléssel kapcsolatban csak az adminisztrátorok esetleges válasza képviseli.
 • A termék értékelések írására csak regisztrált vásárlóink számára van lehetőség, sikeres belépés, vagy vásárlást követően. A regisztrált fiókkal nem rendelkező látogatóink esetében, a mások által írt és webáruházunk adminisztrátora által jóváhagyott értékeléseknek csak az olvasására van csak lehetőség.
 • A webáruház termékeit a szöveges értékelés esetében csillagok segítségével is értékelni kell. Az 1 csillag a legrosszabb, az 5 csillag a legjobb értékelést jelenti.
 • Egy megjelenésre már jóváhagyott értékelés utólagos szerkesztésére a vásárló számára nincs mód. A már megjelent értékelés utólagos eltávolítását a vásárlói fiók „Adatvédelmi információk” menüpontjában az „Adataid módosítása, törlése” lapfülre kattintva, a „Termék értékelésének törlése.” pontban leírtak alapján lehet kezdeményezni.
 • Regisztrált és belépett vásárlóink számára lehetőség van egy-egy értékelés hasznosságát vagy kevésbé hasznosságát jelezni, ezzel kifejezve a tartalmilag valóban értékes információk jelzését. Lehetőség van továbbá webáruházunk adminisztrátora felé jelezni egy-egy már megjelent értékelés kifogásolhatóságát bármilyen szempontból a „Kifogásolható tartalom? Jelentsd nekünk!” hivatkozásra kattintva. Az ilyen jelentett értékeléseket ezen szabályzat értelmében webáruházunk adminisztrátora minden esetben felülvizsgálja, ha szükséges és indokolt, akkor a kifogásolt információt eltávolítja.
 • Termék értékelés írásával az értékelő, e szabályzat pontjait automatikusan elfogadja és magára nézve kötelezőnek tekinti.

1.3 Termék értékelésekkel kapcsolatos szabályok és moderációs alapelvek.

 • A hatályos magyar jogszabályokba ütköző, bűncselekményre, vagy egyéb jogsértésre való felhívást vagy jelentkezést tartalmazó minden értékelései tartalom szigorúan tiltott.
 • Törlésre kerülnek az obszcén, sértő, minősíthetetlen hangvételű vagy agresszív, félelemkeltő, megfélemlítésre alkalmas értékelések. Tiltott továbbá, a másra nézve rágalmazó, becsületet, emberi méltóságot sértő tartalom, valamint az alpári stílusú, trágár hangnem. Azt, hogy egy értékelés tartalmi része a fenti körbe tartozik-e, a moderátorok feladata és hatásköre eldönteni. Ezen döntés ellen a moderátorral szemben az értékelő számára vitának helye nincs.
 • Azonnali törlésre kerülnek a moderálással, valamint a moderátor személyével foglalkozó értékelések.
 • Ugyanilyen tiltott és törlésre kerül a kártékony kódot tartalmazó weboldalra mutató hivatkozást tartalmazó értékelési tartalmak.
 • Tiltott bármilyen nyílt vagy burkolt reklámot, apróhirdetést, vagy erre mutató linket tartalmazó értékelés.
 • Tiltott továbbá az üzleti érdekek megsértése: cégekkel, termékekkel, szolgáltatásokkal kapcsolatban a konkrétumokat nélkülöző vádaskodás, hitelrontás.
 • Tiltott az értékelések esetében az úgynevezett „témarombolás”. Olyan esetben értendően, mikor egy termék értékelése nem kapcsolódik szorosan az adott termék vagy leírás témájához. Technikai témarombolásnak minősül az aránytalanul túl hosszú értékelési szövegek beillesztése. Tartalmi témarombolásnak minősül a kulturált hangnemet feltűnően szabotálni próbáló értékelés. Tilos továbbá egy már törölt értékelés tartalmának részbeni, vagy teljes terjedelmű visszamásolása. Azt, hogy egy értékelés a fenti körbe tartozik-e, ismételten a moderátorok feladata eldönteni.
 • Törlésre kerülnek a szöveg nélküli (üres) vagy értelmetlen tartalmú értékelések.
 • Adatvédelmi okokból törlésre kerül továbbá minden olyan termék értékelés, ahol az értékelés szöveges tartalmában bármilyen jellegű személyes adat, (név, telefonszám, email-cím, lakcím stb.) szerepel.
 • A moderálás során az adminisztrátor sem helyesírási javítást, sem szerkesztői tevékenységet nem végez.
 • Az adminisztrátor automatikusan megtagadhatja a termék értékelési lehetőséget attól, aki a fenti tiltások ellenére a moderálási alapelveket folytatólagosan többször is megsérti.
 • Az adminisztrátor által jóváhagyott értékelések, a vonatkozó terméklapon csak az értékelő keresztnevével, valamint az értékelés dátumával jelennek meg, tehát az értékelő személye a webáruház látogatóinak számára nem lesz azonosítható.
 • A webáruház tulajdonosa és üzemeltetője fenntartja magának a jogot, hogy a webáruház minden terméklapján a saját véleményét tükröző értékelést helyezzen el. Ezen bejegyzések az "Adminisztrátori értékelés" címkével szerepelnek az értékelések között.

1.4 Termék értékelések vásárláshoz kötöttsége és annak megjelenítése.

A Hungaroforma webáruház az egyes megrendeléseket visszaigazoló elektronikus levelének erre vonatkozó szakaszában, a megrendelésben szereplő termékekhez elhelyez egy egyedi azonosítóval rendelkező hivatkozást, melyen keresztül a megvásárolt termék értékelhető. Az ilyen a hivatkozásokról történt termék értékelés minden esetben egyértelműsíti, hogy az értékelés egy visszaigazolt vásárláson alapul. Az ilyen, vásárláshoz egyértelműen köthető értékelés a vonatkozó terméklapon egy „Ellenőrzött vásárlás” címkével kerül megjelölésre.


Hatályos 2022.04.23. Dokumentum azonosítószám: 2022-04-rating